Siber Zorbalık

Feyyaz ONUR
2 min readMay 22, 2021

--

Merhaba, okuma-yazma bilen her vatandaşımızın okuyarak farkındalık sahibi olması gerektiğini düşündüğüm “Siber Zorbalık” konu başlığıyla birlikteyiz. İyi okumalar dilerim.

Zorbalık, insanın olduğu her yerde söz edebileceğimiz bir davranıştır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte siber uzay da zorbalık yapılabilen bir yer haline gelmiş ve siber zorbalık kavramı ortaya çıkmıştır. İnsan, tüm duygularıyla birlikte siber uzayda kendisinin varlığını ispat etmeye çalışıyor. Kimisi sevgiyle, kimisi saygıyla, kimisi de kibriyle.

Siber zorbalıktan bahsetmeden önce siber ve zorbalık nedir onu öğrenelim. Kelimelerin ne anlama geldiğini bilerek yazımıza devam edelim.

Zorbalık Nedir?

Zorbalık, TDK’ye göre zorbaca davranışta bulunma anlamına gelirken zorba, gücüne güvenerek hükmü altında bulunanlara söz hakkı ve davranış özgürlüğü tanımayan (kimse) anlamına gelir.

Siber Nedir?

Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir.

Sibernetik ise güdümbilimi; canlı ve cansız tüm karmaşık sistemlerin denetlenmesi, birbirleriyle olan iletişimi ve yönetilmesini inceleyen bilim dalıdır.

Sibernetiğin ilk adımlarını müslüman bilim insanı El-Cezeri atmıştır.

Dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilim insanı olan Cezeri’nin yaptığı otomatik makineler günümüz mekanik ve sibernetik bilimlerinin temel taşlarını oluşturmaktadır.

tr.wikipedia.org/wiki/El-Cezeri

İnterneti anlatan sanal alem ve siber alem kavramlarının ikisi de doğru bir önermedir. İnternet, iletişim yöntemi açısından siber, yarattığı ortam açısından sanaldır.

tr.wikipedia.org/wiki/Siber_uzay

Yani siber dediğimiz terim aslında iletişimden ibaret. İnsanlığın temel ihtiyaçlarından: anlaşmak ve ulaşmak!

Siber Zorbalık Nedir?

Zorbalık kelimesinin sanal uzayda yapılmasına ‘Siber Zorbalık’ denir. Bir kişiyi kızdırmaya, utandırmaya, ifşalamaya, korkutmaya, hedef göstermeye yönelik yapılan davranışlar sadece sosyal medyada değil, oyunlarda, mesajlaşma uygulamalarında ve cep telefonlarında da görülebilir.

Günlük hayatımızda, yolda yürürken karşılaşabileceğimiz kaba davranışların faili meçhul olabilir; ama siber uzayda maruz kaldığımız zorbalığın faili meçhul olması çok düşük ihtimaldir. Kişisel hesabıyla zorbalık yapmıyor -anonim/fake(sahte) hesap kullanıyor- olsa bile sanal alemde iz bırakıyor. Kullandığı bilgisayardan tutun yaşadığı mahalleye kadar yetkili merciler tarafından tespit edilebilir. Yani “ben nasıl olsa sahte hesaptan yazdım, nasıl bulacaklar ki?” diye düşünmeyin.

Siber zorbalığın sadece sanal alemde kaldığını düşünmeyin. Muhatap olduğunuz ortam sanal olabilir, lakin siz ve karşınızdaki insanın özel hayatları, gerçek yaşamları var. Bir kişi siber zorbalığa maruz kaldığında çeşitli psikolojik rahatsızlıklar yaşayabilir. Klavye başında yazılan her cümlenin muhatabı gerçek bir insanı olacaktır. Bunu unutmayın!

EGM — Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Broşürleri

--

--